Aquariumclub Danio RerioVergaderingen en activiteiten

2020

Leenknegt Dominiek CORNONA/COVID-19

Beste leden,vrienden en sympathisanten, momenteel brandt de kaars van onze vereniging Danio-Rerio Izegem op een laag pitje door het Corona virus.  De overheid heeft alle bijeenkomsten verboden tot een bepaalde data en dat is voor velen een hele opdoffer. Het gaat  namelijk over een dodelijk virus die moeilijk te bestrijden is en de maatregelen die genomen zijn zijn cruciaal voor alles wat we doen in de samenleving. Hopelijk komt er vlug beterschap en kunnen we de draad van vroeger terug oppikken van toen het leven normaal was! Gelukkig zijn de voedingswinkels open voor mens en dier. Het onnatuurlijk gedrag van hamsteraars is voor velen een doorn in het oog en het zorgt voor velen een wrevel in verschillende sectoren die meer capaciteit moeten leveren om aan de vraag te kunnen voltrekken! Hopelijk stellen jullie het goed en probeer jullie te beschermen tegen die onzichtbare vijand!!!!

Door dat het magazijn niet toegankelijk is kan je nog altijd terecht bij onze sponsors om iets voor jullie hobbydieren te kopen, houdt jullie sterk en tot een latere periode van gezonde levenswijze, Leenknegt Dominiek voorzitter Danio-Rerio Izegem.

 

 

 

Magazijn

Magazijnverkoop met Dominiek Leenknegt

 

Ledenvergadering GASTSPREKER RONNY VANNEROM: De musketiers Van Onder Water

Zwaarddragers behoren tot de familie van de levendbarende tandkarpers waarbij ze samen met de platy, endlers en guppen behoren tot de bekendste levendbarende vissoorten .

In onze ontdekkingsreis gaan we ontdekken dat de Xiphophorus familie niet enkel maar bestaat uit de bekende Xiphophorus hellerii maar dat er daarnaast nog eens bijna 30 andere soorten die verdeelt zijn tussen zwaarddragers en platy’s.

In hun natuurlijke habitat gaan we deze soorten voornamelijk terug vinden in Mexico maar sommige soorten strekken hun habitat uit tot Guatemala en Honduras.

Hoewel de zwaarddrager van oorsprong alleen in Midden-Amerika leefde, is hij door mensen ook in wateren van andere werelddelen losgelaten. Daar kan hij zich goed handhaven, als het er maar warm genoeg is. Zo vindt men deze soort nu ook terug in Afrika, Noord-Amerika en Australië, zelf op plaatsen in Europa kan men deze terug vinden, zoals bijvoorbeeld in de warmte bronnen van Budapest

 

Zoals jullie inmiddels weten van mijn voordrachten neem ik jullie mee in een verhaal van schoonheid maar worden ook de neveneffecten geaccentueerd waarbij het grote verlies van de biotopen door de opwarming en vervuiling van de mens niet zal ontbreken. Sommige noordelijke Xiphophorus soorten zijn de laatste jaren met uitsterven genoteerd.

Om deze soorten te redden in de natuur maken we ook kennis met een kweekgroep die de laatste jaren een oproep hebben gedaan om deze bedreigde soorten ook massaal te gaan kweken. Doelstelling is om binnen een paar jaar terug de natuur te gaan bevoorraden met deze prachtige Xiphophorus soorten.

Maar het is niet altijd zo rooskleurig want in mijn verhaal zal het ook zichtbaar zijn dat de Xiphophorus niet altijd de meest bedreigde vissoort is maar dat hij ook tevens verantwoordelijk wordt voor het verdwijnen van endemische soorten.

 

Na de pauze probeer ik jullie mee te geven dat deze soort niet moeilijk is om te houden en te kweken maar dat er toch een paar puntjes de aandacht vragen om deze vissen succes vol te houden in het aquarium

Daarnaast komen de hybriden ook onder de aandacht want we kunnen deze actueel niet meer weg denken in onze aquariums.

Hoe ze zijn ontstaan en wat er actueel wel mee gebeurd probeer ik zeker aan het einde van de voordracht uit te leggen

In mijn hart blijft de natuurlijk vorm de voorkeur krijgen maar doordat de natuurlijke habitats meer en meer slachtoffer worden van de wispelturigheid van de mens worden deze ook nog minder en minder terug gevonden in onze aquariums

 

Met deze voordracht hoop ik terug dat ik jullie weer een leerrijke en leuke avond kan verzorgen waarbij de levendbarende vissen centraal blijven staan in mijn verhalen

 

Solidariteits etentje

STEUN EN SOLIDAIR ETENTJE 26 SEPTEMBER:

Zaterdag 26 september verwachten wij jullie allemaal groot en klein naar ons grandioos Koud buffet van vlees en vis verrijkt met tal van verschillende groenten en de gepaste koude sausen, koude aardappelen en stokbrood vers uit de oven bij dit buffet naar believen schenken we jou nog de gepaste drank van jouw keuze erbij! Wim van het Baguetje van Izegem verzorgt dit eetfestijn met de grootste zorg en kwaliteit brengt hij dit voor jouw en je tafelgenoten, reeds verschillende keren hebben wij reeds beroep gedaan op Wim zijn talenten en altijd waren wij zeer tevreden, nu mag hij dit terug voor ons doen en je zal zeker genoeg hebben , want nog nooit heeft iemand zijn buffet verlaten met honger!!!

Wil je ons steunen en een hart onder de riem steken kom dan zeker af zonder aarzelen naar ons etentje op 26 september in zaal sportief om 19 uur met je huisgenoten, familie of vrienden en laat ons culinair verwent worden!

aub.

 

 

 

Magazijn

Magazijnverkoop met Dominiek Leenknegt

 

Ledenvergadering Nooit meer water verversen

In 2016 verscheen in Aquariumwereld een artikel met als titel “Nooit meer water verversen...”. Deze stelling, die indruist tegen alle raadgevingen die in aquariumclubs aan de leden gegeven wordt, verbaasde iedereen. De auteur van dat artikel, Erik Brion, heeft zijn werkwijze nu vertaald in een lezing waarin hij ons uit de doeken doet hoe hij tewerk gaat.

Tijdens het eerste deel van de voordracht legt hij theoretisch en praktisch uit hoe een aquarium kan gehouden worden zonder waterwissels. We maken kennis met zijn visie op aquaristiek: gebruikte methodes en technieken, filtratie, ... komen aan bod.

In het tweede deel legt hij uit wat er in zijn kweekkamer gebeurt. Gebruikte filtratie methode alsook verschillende regeneratie methodes die gebruikt worden worden in detail toegelicht.

Een beetje sceptisch bij dit concept? Hou dan zeker deze avond vrij en kom luisteren.

Dit is een voordracht om niet te missen!!

 

magazijn

Magazijnverkoop met Marcel Vuylsteke